Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jarek_wawa
    Rider
    • 2009
    • 283

_Monika_, 2 podstawowe wady:
    - brak możliwości dokupienia markowych, dobrych padów
    - brak regulacji ilości obrotów

Powyższe wady powoduję że urządzenie jest mocno ograniczone i nie masz możliwości zastosowanie go tak jak chcesz. Jesteś skazana na 3000 obr (bardzo dużo) i nakładki ala baranki (mało praktyczne, dużo zależy od padów).

Komentarz

• _Monika_
      Elegance
      • 2009
      • 909
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Big
      Po pierwsze jest to zbyt duuża maszyna i nie ma mozliwości podejścia nią w rózne zakamarki i załamania karoserii.
      zgadza się, może być wykorzystana tylko do dużych powierzchni i tylko do wspomagania pracy, bo te zakamarki to i tak trzeba ręcznie wypolerować

Zamieszczone przez Big
      Po drugie wątpię aby miała ona regulację obrotów co jest bardzo ważne.
      to rzeczywiście jest istotne

Zamieszczone przez Big
      Po czwarte w końcu jest to badziewie którym będzie naprawdę trudno pracować.
      No powiedzmy, że pracę można nazwać "przyjemną" :wink: jedynie na tych dużych powierzchniach, a i tak nie do końca, bo w linku który podaje samuraj, jest napisane: praca bez wibracji, w co niestety śmiem wątpić.

A śmiem wątpić, bo swego czasu w OBI były podobne urządzenia. Kupiłam i parę razy używałam. Ale to moje urządzenie jest chyba z regulacją (nie pamiętam, bo używam naprawdę bardzo rzadko). Wiem, że nie jest to profesjonalny sprzęt, ma swoje wady, na pewno słabą regulację, ale jeśli ma być tylko do wspomagania polerowania to jak dla mnie może być.

Jarek_wawa, przyznaję, że nie miałam okazji korzystania z innych urządzeń z lepszymi padami ops: więc nie mam porównania. Baranki są mało praktyczne, ale ja kiedyś gdzieś dostałam nowe, na wymianę.

A tak przy okazji, czy moglibyście podać przykład takich dobrych padów?
      www.detailingclub.pl :chytry
      1.9TDi Elegance by _Monika_

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez _Monika_
        tak przy okazji, czy moglibyście podać przykład takich dobrych padów?
        Spójrz tu:

lub tu:

albo tu:
        Czarny Elegance

Komentarz

• _Monika_
          Elegance
          • 2009
          • 909
          • Octavia II combi (1Z5)
          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Dzięki Big.
          A tak zatrzymując się jeszcze przy tej regulowanej prędkości... Powiedzcie laikowi takiemu jak ja, co ma w sobie taka machina http://www.snbkosmetyki.com.pl/sklep...szyna-polerska bo widzę, że nie ma regulowanej prędkości, a za to kosztuje sporo

Komentarz

• sebba75
            Ambiente
            • 2009
            • 225

Dzięki Big.
            A tak zatrzymując się jeszcze przy tej regulowanej prędkości... Powiedzcie laikowi takiemu jak ja, co ma w sobie taka machina http://www.snbkosmetyki.com.pl/sklep...szyna-polerska bo widzę, że nie ma regulowanej prędkości, a za to kosztuje sporo
            To dosc speczyficzna maszyna dwie tarcze 110mm kazda tarcza chodzi w przeciwnym kierunku i do tego w systemie jak maszyna mimosrodowa,dla kogos kto pracuje z autami na codzien obsluguje salony tak jak ja jest to rzecz pozyteczna ale dla normalnego czlowieka ktory chce czasem wypolerowac autko to duzy wydatek i nie oplacalny.
            Sama maszyna wbrew wygladowi daje sie latwo oblsuzyc i daje ciekawy efekt np przy nakladaniu produktow typu Lg czy GP z Nielsena pasty S40 Scholla, bardziej produktow wykonczeniowych niz past polerskich.Duzych rys tym nie sciagniesz.
            Jesli chdzi o maszyne z Lidla to raczej nie oczekuje niczego rewelacyjnego za te pieniadze ale moge sie mylic bo patzrac na to zdjecia pelnego profesjonalisty i ogladajac jego usmiech na twarzy to maszyna cuda czyni no oczywiscie to moze byc edycja PROFI nie wiem

Komentarz

• _Monika_
              Elegance
              • 2009
              • 909
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez sebba75
              dla normalnego czlowieka ktory chce czasem wypolerowac autko to duzy wydatek i nie oplacalny
              też tak uważam;
              dlatego to moje badziewie w zupełności mi wystarczy :wink: Mam to z obi od pięciu lat, a używałam raptem trzy, może cztery razy (z czego raz na obecnym aucie)
              Pytałam tylko z czystej ciekawości, sebba75, dzięki za info

Komentarz

• sebba75
                Ambiente
                • 2009
                • 225

Zamieszczone przez sebba75
                dla normalnego czlowieka ktory chce czasem wypolerowac autko to duzy wydatek i nie oplacalny
                też tak uważam;
                dlatego to moje badziewie w zupełności mi wystarczy :wink: Mam to z obi od pięciu lat, a używałam raptem trzy, może cztery razy (z czego raz na obecnym aucie)
                Pytałam tylko z czystej ciekawości, sebba75, dzięki za info
                Sluze pomoca ktoregos razu bedac w PL robilem auto klienta i moj Flex padl :evil: auto w polowie zrobione :evil: :evil: czesci do Flexa hmmm, wiec sklep polerka Einhel czy jak to sie pisze za 160zl i dziala juz 3 rok klienci zadowoleni wiec czasem mozna

Komentarz

• _Jakub
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 114

No odpowie mi ktoś odnośnie mycia samochodu np na BP ?
                  Pozdrawiam

Komentarz

• Jarek_wawa
                    Rider
                    • 2009
                    • 283

_Jakub, pewnie będzie Ci ciężko otrzymać odpowiedź bo jak widzisz idea cardetalingu głosi aby auto myć ręcznie, na 2 wiaderka z neutralnym szamponem, a nie korzystać z myjni w których jak sam zauważasz są środki chemiczne które mogą zniszczyć całą ciężka pracę picowania bryki

Komentarz

• RMG
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 150

_Jakub, co do mycia na BP to myślę że jak nie masz innej opcji to lepiej czysty po BP niż brudny. Ja bym generalnie unikał mocnych środków myjni automatycznych czy ręcznych proszkowych. I jeszcze jedno spostrzeżenie co do automatów BP - uważaj na auto bo niestety na tych myjniach najczęściej dochodzi do szkód (wiem od znajomej pracującej w ubezpieczalni...).
                      Artur / RMG
                      Moja Octavka http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=30164

Komentarz

• se@l
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 169

ja jeszcze w moim temacie mycia karcherem,
                        wiem że nie zrobiłem mycia profesjonalnie, wiem gdzie błąd tkwi.

Ale...

Proszę jeszcze raz o propozycję dwóch sprawdzonych środków które można aplikować karcherem już po dobrym umyciu glinkowaniu i nawoskowaniu.
                        pozdrawiam Krzysztof

Komentarz

• watchman
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 200

Zamieszczone przez Jarek_wawa
                          _Jakub, pewnie będzie Ci ciężko otrzymać odpowiedź bo jak widzisz idea cardetalingu głosi aby auto myć ręcznie, na 2 wiaderka z neutralnym szamponem, a nie korzystać z myjni w których jak sam zauważasz są środki chemiczne które mogą zniszczyć całą ciężka pracę picowania bryki
                          W takim razie gdzie myć? Domu z ogródkiem nie mam pod blokiem nie można. Automatyczne niestety wiadomo niszczą lakier. Bezdotykowe tez nie najlepsze. Więc gdzie można według Was myć ręcznie auto swoimi akcesoriami?
                          NIE JESTEM LENIWY TYLKO ONERGOOSZCZĘDNY!

Komentarz

• Jarek_wawa
                            Rider
                            • 2009
                            • 283

watchman, dobre pytanie.
                            Ja mam ogródek więc nie mam tego problemu, jednak inni koledzy jak np.BIG myją na myjniach bezdotykowych swoimi szamponami/wiaderkami. W Warszawie jest to trudne bo zaraz gonią.
                            Optymalnie jest przygotować auto (mycie,glinka,usuwanie rys,cleaner,wosk) i potem tylko woda na bezdotykowej, wycieranie do sucha + quick detailer.
                            Jak tak zrobisz parę miesięcy utrzymasz odpowiedni wygląd.

Muisz tylko znaleźć miejsce gdzie będziesz mógł przez kilka godzin przygotować auto, np. raz na 3 m-ce.

Komentarz

• watchman
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 200

Jarek_wawa

No i właśnie to jest problem dla mnie z myciem auta. Może ktoś otworzy myjnie dla tych co
                              lubią po swojemu? Myślę że chętnych nie braknie. No nic szukam pomysłu jak prać autko.
                              Póki co ruszam na zakupy glinka, pasta lekko ścerna, QD, wosk i cała armia potrzebnych rzeczy Czego żona pojąć nie może :szeroki_usmiech

Komentarz

• Big
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 6389

Zamieszczone przez watchman
                                Czego żona pojąć nie może
                                Moja też nie mogła, do czasu aż nie zrobiłem jej auta w ten sposób tymi kosmetykami
                                Teraz nie ma już nic przeciwko nowym woskom, cleanerom czy innym kosmtykom. Pyta sie tylko co jakiś czas kiedy znów jej Punto będzie czyszczone
                                Czarny Elegance

Komentarz

• se@l
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 169

a czy żony nie używają kosmetyków? i można ceny porównać :szeroki_usmiech

AD mycia własnymi - najlepiej podjechać na myjnię ręczną samoobsługową. Kilka lat temu z takiej korzystałem w "sypielni" poznania. Zabawa polegała na spłukaniu auta wężem, obsługa podstawiała wiaderko z ciepłą wodą szamponem w środku i gąbką i się myło. Potem woda i auto gotowe.

Z tego co pamiętam cena zależała od czasu, w cenę wliczone jedno wiaderko

Poszukajcie w swojej okolicy, na pewno się znajdzie takie miejsce. Albo do znajomego co ma działeczkę i na podjeździe umyć.

A ja osobiście myję w garażu. :twisted: zrobiłem sobie wypływ oddzielny do którego podłączony będzie wkrótce separator a za nim układ rozsączania do gleby.
                                  pozdrawiam Krzysztof

Komentarz

• watchman
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 200

Zamieszczone przez Big
                                    Zamieszczone przez watchman
                                    Czego żona pojąć nie może
                                    Moja też nie mogła, do czasu aż nie zrobiłem jej auta w ten sposób tymi kosmetykami
                                    Teraz nie ma już nic przeciwko nowym woskom, cleanerom czy innym kosmtykom. Pyta sie tylko co jakiś czas kiedy znów jej Punto będzie czyszczone
                                    O co to to nie! Tak się wrobić nie dam Jeździ swoim swoje sprząta

Komentarz

• Big
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 6389

Niedawno przedstawiałem wam relacje z czyszczenia kół letnich ( o tu: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...asc&start=1305 )
                                      Koła od 2 tygodni sa założone i przejechały juz sporo km. takze w deszczu. Przypominam że położony jest na nich wosk Swisswax Autobahn, który puki cvo w 100% spełnia swoja funkcję tzn. felgi są czyste i zupełnie nie przywiera do nich ani brud z ulicy, ani z klocków hamulcowych.
                                      Wczoraj zaś umyłem cały samochód włacznie z kołami. felgi zabezpieczone woskim Autobahn myją sie swietnie - delikatne przetarcie gąbką z szamponem Gold Glass i spłuknie sinym strumieniem wody usuwa cały brud !! Natomiast felga po osuszeniu pozostaje gładka i śliska jak pupcia niemowlaczka (przed położeniem wosku felgi były glinkowane) co organoleptycznie uwidacznia jak dobrze warstwa wosku je chroni Takze puki co jestem w 200% zadowolony z całego czyszczenia kół oraz z wosku Autobahn który na prawde jest rewelacyjny !!
                                      P.S.
                                      Wczesniej nakładałem na felgi Collonite oraz NXT 2.0 ale te woski nie wytrzymywały zbyt długo.
                                      Czarny Elegance

Komentarz

• dontak
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 586
                                        • Octavia III combi (5E5)
                                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Witam
                                        Możecie mi polecić jakiś zestaw kosmetyków (szampon, wosk, coś do usuwania smoły z karoserii itp.) do lakieru akrylowego czerwień corrida? Dzięki
                                        Pozdrawiam
                                        OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• bonzo01
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 295
                                          • Superb II combi (3T5)
                                          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

dontak, kilka stron wyżej napisałem co mi polecił Kuba, POLECAM!
                                          MOJA WYMARZONA KOCHANKA
                                          tymczasowy dupowóz
                                          następnie kochanka
                                          zaczęlo się od

Komentarz

• Maru 123
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4660

Big, przed nałożeniem autobahn należy jeszcze zastosować celaner svisswaxa :wink: robiłem test-bez cleanera wosk zszedł bardzo szybko
                                            1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• dontak
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 586
                                              • Octavia III combi (5E5)
                                              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

bonzo01, dzięki za odpowiedź. Zapomniałem dodać że auto jest z grudnia czyli nówka no i potrzebuję czegoś co pozwoli go dobrze zabezpieczyć.
                                              OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• awram
                                                Drive
                                                • 2009
                                                • 44

Witam!

Jestem na etapie zakupu wosku do mojej Octavki (metalic), mam na uwadze 2 :

-Turtle Wax Ice ( ponoć jakaś nowość)
                                                oraz
                                                - Sonax Xtreme Brillant Wax z nanocząsteczkiami

Czy ktoś miał do czynienia z którymś z w/w wosków? Jakie są wasze opinie na ich temat?

Pozdrawiam

Komentarz

• jama89
                                                  L&K
                                                  • 2008
                                                  • 1214

poczytaj wątek, a dowiesz się jakie woski są polecane, lepiej dołożyć i kupić coś lepszego,

bo wosk starcza na długo, a taki za 50 zł to wytrzyma pewnie jedno mycie.
                                                  Octavia 1.9 TDI ASZ

.

Komentarz

• Deco
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 612

jama89, Mimo, że masz dużo racji to jednak nie zgodzę się z Twoją wypowiedzią.

Najważniejsze to dobrze przygotować powierzchnię przed woskowaniem. Trzeba też pamiętać o tym, że myjąc nawoskowany samochód na stacjach "bezdotykowych" najczęściej narażamy go na agresywną chemię, która może poradzić sobie nawet z najtrwalszymi woskami.
                                                    Inna sprawa, że tani wosk to najczęściej słaba jakość.

Komentarz

Pracuję...